DEJ |De Revelion trecem tot în 2015, că anul ăsta ne-a cam luat prin surprindere

2014-2015-statisticsSuntem obișnuiți deja să auzim în toate părțile „ne-a luat prin surprindere”. Pe noi, dar  de cele mai multe ori pe autorități. Fie că vorbim de iarnă, de zăpadă, de ploaie, de caniculă sau de orice alt fenomen normal, care nu mai e o surpiză, în ultima vreme ne cam ia prin surprindere. Evident, Dejul, care niciodată nu s-a lăsat mai prejos atunci când a fost  vorba de mersul lucrurilor pe dos, nu face excepție. Doar că în Dej, din câte observ, chiar și venirea anului 2015 ne-a cam luat prin surprindere. Cum așa? Să vă explic!

Încep prin a vă reaminti că anul 2015 este un an pre-electoral, an în care în mod normal, ar cam fi trebuit sa înceapă să se miște lucrurile, măcar de ochii lumii. Dar vedeți voi, nici măcar asta nu mai e ce a fost cândva… poate că i-a luat prin surprindere. 

A venit anul 2015 pe neașteptate și ne-a prins în Dej cu străzi înecate in noroi, fără apă sau canalizare, cu elevi cărați de părinți în spate până la microbuzele școlare. Și acestea i-au luat prin surprindere.

Ne-a prins anul 2015 cu clădiri istorice în centrul orașului care își varsă tencuiala scorojită de vreme pe trotuare, printre sau peste oameni sau cu parcuri pline de ciori si munți de gunoaie, cu leagăne rupte, aduse parcă „din căpătate”. Și asta i-a luat prin surprindere. 

Ne-a prins anul 2015 cu același număr de parcări în zona centrală, dar acum cu plată și parcometre care din 7 zile ale săptămânii, 8 nu funcționează. Îi scuzăm…că i-a luat prin surprindere.

A venit anul 2015 și ne-a prins din nou cu haitele de câini maidanezi pe străzi, printre blocuri, în fața școlilor și a grădinițelor și cu un adăpost de câini suprapopulat, dar fără soluții de viitor pentru această problemă. Toate astea au o explicație: i-a luat prin surprindere. 

Pe neașteptate am trecut în 2015 și ne-a prins cu aceleași coloane lungi de mașini la intrarea în Dej, când soluția simplă și salvatoare ar fi amplasarea unor semnale luminoase, așa cum alții au făcut-o cu mulți ani înainte de a veni 2015. Nicio problemă…se mai întâmplă să fii luat prin surprindere.

Anul 2015 nu a mai avut răbdare și a venit înainte ca primaria să amenajeze un târg de animale care să le ofere comercianților condiții în care să își vândă animalele, nu printre movilele de deșeuri din demolări și câinii ieșiți la plimbare din adăpostul suprapopulat aflat in apropiere. Și asta i-a luat prin surprindere. 

Ne-a prins anul 2015 cu tăierea panglicii la o sală de sport nou-nouță in curtea Școlii „Avram Iancu”, sală de sport pentru care deja s-au realocat bani pentru schimbarea podelei, întrucât cea veche, de câteva luni, a cedat deja. Se mai întâmplă să fii luat prin surprindere și când e vorba de construcții.

Și tot anul 2015 ne-a prins cu un Parc Balnear neîngrijit a cărui clienți ajung la spital, ba cu un picior rupt în podeaua cu scânduri lipsă de pe malul lacului, ba cu senzație de greață atunci când au neplăcerea de a descoperi „curățenia” din grupurile sociale. I-a luat prin surprindere faptul că li s-a construit o zonă de agrement din bani europeni, pe care au datoria doar de a o întreține.

A venit anul 2015 fără locurile de picnic din Dej amenajate, așa cum de doi ani încoace ni se tot promite. Da, i-a luat prin surprindere faptul că de 1 mai, mare parte a dejenilor vor o ieșire la iarbă verde, în condiții civilizate.

Anul 2015 a venit și ne-a prins tot fără blocuri ANL, destinate tinerilor, în timp ce alte orașe din zonă, mult mai mici, dau anual în folosință zeci de astfel de apartamente, înca de acum câțiva ani. I-a luat prin surprindere faptul ca nu toți tinerii dejeni își permit un credit bancar sau un apartament cu banii jos.

A venit anul 2015 și ne-a prins tot cu ruina blocului V01 în picioare (zona UM) , în timp ce încă de acum câțiva ani ni s-au promis filme, basme și povești cu reamenajarea zonei respective. Uite că și asta i-a luat prin surprindere.

Și tot anul 2015 a venit cu același Muzeu Municipal amenajat într-o clădire privată din centrul orașului, pentru care se plătește chirie, în timp ce primăria ține goală cladirea fostului liceu economic, al Colegiului Național „Andrei Mureșanu”. Fara surprindere vă spun că i-a luat prin surprindere.

A venit anul 2015 cu aceleași miliarde puse pe tavă unei echipe de fotbal a cărei gestiune economică nu o pot controla și a căror rezultate întârzie sa apară cam de mult. I-a luat prin surprindere și acest lucru. 

Anul 2015 ne-a prins cu zeci de străzi fără hidranți, cu aceleași autospeciale vechi de pompieri, mai bătrâne decât mulți, mulți dintre noi, în condițiile în care consiliile locale au toată puterea legală de a sprijini subunitățile Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, cunoscut fiind faptul ca acestea intervin in interesul cetățenilor. Și asta i-a luat prin surprindere.

În fine, a venit iarna anului 2015 și ne-a prins cu un oraș urât, nepregătit de sărbatori, fără un brad în zona centrală, de parcă ei nu ar cunoaște ca dupa noiembrie, urmează decembrie…Poate nu știu și i-a luat prin surprindere.

Exemplele pot continua, dar în concluzie, cred că de Revelion ar trebui să trecem tot în 2015, pentru că anul acesta a venit pe nepregătite și i-a luat prin surprindere.

 

Articol vizualizat de 2957 ori

Share on Facebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *